I år fejrer vi 100-års jubilæum for EEG. Det er nemlig 100 år siden at den tyske psykiater Hans Berger den 6. juli 1924 for første gang målte elektrisk aktivitet fra hjernen med EEG.
EEG, eller ElektroEncefaloGrafi, er en teknik som anvendes til at måle og overvåge elektrisk aktivitet fra hjernen.
EEG kendes typisk fra hospitaler hvor det anvendes til at undersøge epilepsi eller søvn. EEG kan nemlig pege på hvilke områder af hjernen der er forstyrrede i den elektriske aktivitet. Men det er ikke det eneste sted EEG anvendes…
EEG kan også give os et indblik i hvordan hjernen regulerer sig selv og os. Vi udnytter dette når vi træner neurofeedback. EEG er nemlig et åbent vindue ind til hjernens aktivitet, og ved at vise hjernen hvordan aktiviteten på EEG skifter, er det muligt for mennesker (og dyr) at lære at regulere aktiviteten i hjernen bedre.
Neurofeedback kan anvendes til mange forskellige tilstande. Det er muligt både at styrke specifikke hjernefunktioner ved at målrette træningen en bestemt hjerneaktivitet, og det er også muligt at hjælpe hjernen og os til at falde til ro. Det kan gøres på forskellige måder og tilgangen udvælges nøje efter den enkeltes udfordringer.
Neurofeedback anvendes både til at afhjælpe stresstilstande, angst og belastningsreaktioner, men kan også afhjælpe eller lindre udfordringer som hovedpiner, migræne og søvnforstyrrelser.
EEG er en fantastisk teknologi som kan bruges til rigtig mange ting. Neurofeedback er bare en af dem. Og hvilken utrolig teknologi, for det giver os en mulighed for at gå direkte til årsagen og hjælpe præcis der hvor problemet ofte opstår, nemlig i hjernens evne til at regulere sig selv.